2013. június 14., péntek

Moodle 2.x haladóknak- fedezzük fel a Moodle 2 rejtett szépségeit

Bár a Moodle 2.0 már közel 3 éve megjelent, a felhasználók többsége még mindig nem vette a bátorságot a verzióváltásra, vagy ha ki is próbálta a 2.x sorozat valamelyik alverzióját, akkor sem feltétlenül alkalmazza az abban rejlő lehetőségeket.
Forrás: https://moodle.org/stats/

Az új szolgáltatások, a szokatlan felhasználói felület, a megújult állománykezelés, a kompatibilitás miatt kezdetben hiányzó kiegészítő modulok sok bosszúságot okozhattak a verzióváltóknak, azonban összességében kijelenthetjük, hogy a 2.0 óta megjelent verziók mindegyike sok-sok újítást hozott a Moodle életében, megkönnyítve ezzel az üzemeltetők, a tanárok és nem utolsó sorban a Moodle segítségével tanulók életét.

Moodle + usability
Különösen jelentősek voltak a felhasználói élmény javítását szolgáló fejlesztések. A most megjelent 2.5 verzióra beértek azok a felhasználói felületet érintő változások, amelyek átláthatóbb navigációt és egyszerűbb kezelést, könnyebb fájlfeltöltést tesznek lehetővé. Szintén jelentős a mobileszközök irányába történt nyitás, amely valós alternatívává teszi a mobil tanulást.
A korábban csak kiegészítő modulként elérhető eszközök (pl.: kérdőív, könyv) alaprendszerbe való beemelésével, illetve a korábbi eszközök ésszerűsítésével (pl.: egyetlen - jól paraméterezhető - feladattípus van a korábbi négy helyett) a tanárok/oktatók munkája is könnyebbé vált. Ugyanitt érdemes megemlíteni a a tanulásirányításban és az értekelésben történt változásokat vagy kurzusfelületek változatos kialakítását lehetővé tevő új kurzusformátumokat.
Az üzemeltetők/rendszergazdák is sokat nyertek az új verziókkal: gondolok itt pl.: a webes felületről telepíthető és frissíthető modulokra, vagy az adminisztrátori munkát segítő számos kiegészítőre.

A tutoriálon a fenti újdonságokból emelünk ki néhányat:
  • Ötletek, tippek, trükkök, beállítások, paraméterek, modulok
  • A megújult állománykezelés örömei és bosszúságai
  • Tananyagtárházak (adattárak) használata
  • Új kurzusformátumok (más igények ... más megjelenés)
  • Felhasználókezelés - érdekes lehetőségek
  • A Moodle mobil eszközökön
  • Hasznos vagy éppen nélkülözhetetlen kiegészítő modulok telepítése és konfigurálása
  • A Moodle 2.5 újdonságai

Forrás: https://myspace.com/moodleman
Kinek ajánljuk ezt a tutoriált: 
Tanárok, oktatók, tananyagszerzők, valamint az üzemeltetésért felelős informatikusok, rendszergazdák, akik már használják a Moodle 2-es verzióját, de szeretnének többet kihozni a rendszerből.




Szeretettel várunk mindenkit a 8. Magyar MoodleMoot konferencián!

Vágvölgyi Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése